Auto wassen in de lente

Auto wassen in de lente
Het voorjaar is het ideale seizoen om je auto grondig te reinigen en alle viezigheid van de winter te verwijderen. Nu het buiten weer lekker warm wordt en de zon meer gaat schijnen is het hoog tijd voor die emmer sop en spons! Gebruik dit moment om jouw auto goed schoon te maken en voor te bereiden op de zomer. Lees in deze blog al onze tips en volg het handige stappenplan voor een stralende auto.

Waarom is het belangrijk om je auto in de lente te wassen? 

Dat je auto na een goede wasbeurt weer straalt is natuurlijk erg fijn! Maar het is niet de meest belangrijke reden om je auto te wassen. Het wassen van je auto voorkomt schade aan de lak, carrosserie en wielen en zorgt voor een nieuwe beschermende laag. Viezigheid zoals strooizout, vogelpoep, boomhars en zand zijn erg slecht voor je voertuig en kunnen zorgen voor schade en roest. Was jij je auto regelmatig dan voorkom je beschadigingen en gebreken aan je wagen en blijft hij langer zijn waarde behouden.

Wat heb je nodig?

Voor het grondig reinigingen van je wagen heb je verschillende producten nodig:  
    • Emmer (met Grid Guard)
    • Washandschoen
    • Autoshampoo (met conditioner)
    • Microvezel droogdoek
    • Velgenreiniger + borstel
    • Hogedrukreiniger   

Auto op straat wassen

Vraag jij je af of je jouw auto op straat mag wassen? Check dit op website van de gemeente waar je woont. De regels in Nederland zijn verschillende per gemeente. Zoek op de gemeente website naar de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), daar kun je de regels vinden.  

In 10 stappen je auto wassen

Ga je zelf aan de slag met een emmer en sop? Volg dan dit handige stappenplan:
  1. Begin met het verwijderen van vuil door gebruik te maken van een hogedrukreiniger. Houd hierbij een minimale afstand van 20 centimeter tussen de spuitmond en de lak van je auto om schade te voorkomen.
  2. Vervang de traditionele spons door een microfiber washandschoen om krassen te voorkomen, aangezien vuil en zand zich gemakkelijk in een spons kunnen ophopen.
  3. Gebruik twee emmers voor het reinigen: één met schoon water en één met water vermengd met autoshampoo. Spoel de washandschoen regelmatig af in de emmer met schoon water om te voorkomen dat vuil zich ophoopt en krassen veroorzaakt.
  4. Was de auto altijd in de lengterichting, van boven naar beneden, om 'swirls' of cirkelvormige krassen te voorkomen die zichtbaar kunnen zijn in direct zonlicht.
  5. Vermijd het gebruik van schuursponsjes of schrobben om hardnekkig vuil te verwijderen, omdat dit krassen kan veroorzaken. Gebruik specifieke reinigingsmiddelen voor bijvoorbeeld vogelpoep en hars. Bijvoorbeeld: Autoglym Bird Dropping Wipes. Voor dode insecten op de lak, gebruik een insectenreiniger op een droge auto, laat het even inwerken en spoel vervolgens af met een hogedrukspuit.
  6. Reinig de velgen met een speciale velgenreiniger en een daarvoor bestemde borstel om aangekoekt vuil te verwijderen, inclusief de achterzijde van de wielen om onbalans te voorkomen.
  7. Maak de ruiten schoon met glasreiniger op alcoholbasis, wrijf in de lengterichting en droog af met een droge doek. Vergeet niet de binnenkant van de autoruit te reinigen.
  8. Controleer en reinig sensoren en camera's van rijhulpsystemen om hun goede werking te garanderen tijdens het rijden.
  9. Droog de auto met een droogdoek, ook wel bekend als een 'watermagneet', die zacht genoeg is om geen schade aan de lak aan te brengen.
  10. Vergeet niet om ook de binnenkant van de auto schoon te maken volgens een gestructureerd stappenplan om elk hoekje en gaatje mee te nemen.

Verschil tussen wassen en reinigingen

In het onderhoud van autolak is het belangrijk om onderscheid te maken tussen wassen en reinigen. Hoewel ze op het eerste gezicht hetzelfde lijken, zijn het eigenlijk twee verschillende stappen in het proces. Tijdens het wassen wordt loszittend vuil van de lak verwijderd, zoals stof, zand, wegvuil en vogelpoep. 

Een veelvoorkomend misverstand is het gebruik van afwasmiddel voor het wassen van de auto. Dit is echter absoluut af te raden! Afwasmiddel is ontworpen om alles van het oppervlak te verwijderen, inclusief belangrijke oliën in de lak. Bij herhaaldelijk gebruik van afwasmiddel worden alle beschermende lagen, zoals wax, siliconen en polymeren, verwijderd. Dit kan uiteindelijk leiden tot het uitputten van de voedende oliën in de lak, waardoor het oxidatieproces versnelt. Kies dus voor een goede autoshampoo van bijvoorbeeld Meguiars of Autoglym. Alle autoshampoos van Meguiar's en Autoglym zijn pH-neutraal en speciaal ontwikkeld om autolakken te reinigen en te beschermen.

Tips reinigingen auto

  • Kies een geschikt moment en plaats voor het wassen van je auto
  • Vermijd direct zonlicht voor het beste resultaat
  • Zoek een schaduwrijke plek of wacht tot de avond
  • Gebruik alleen producten die speciaal gemaakt zijn voor  het reinigingen van een voertuig. Kies nooit voor huishoudelijke producten zoals afwasmiddel, allesreiniger of zeep.
Conclusie: Het goed reinigen en wassen van je auto is super belangrijk om hem in topconditie te houden. Ben jij klaar voor de grote wasbeurt of heb je nog autopoetsmiddelen nodig? 

Bestel voordelig poetsmiddelen van Meguiars en Autoglym op Autovoordeelwinkel.nl! ✓Laagste prijs garantie ✓Op werkdagen voor 16:00 besteld = zelfde dag verzonden
  Nancy van der Ploeg     10-05-2024 10:29     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.